Anhydriet dekvloer

Wat is een anhydriet dekvloer?

Een anhydriet dekvloer is een zelf nivellerende gietvloer die op locatie wordt vervaardigd met een vloeibare mortel die bestaat uit anhydriet, water en zand. Anhydriet, een droog poederachtig materiaal dat gemaakt wordt door calciumsulfaat te verhitten, is het bindmiddel. De reactie met water zorgt voor een verhardingsproces. Zo ontstaat er na het aanbrengen van de mortel een strakke, gladde en sterke dekvloer. 

Anhydriet vloeren zijn relatief krimpvrij en geschikt voor grote oppervlaktes en ruimtes met een hoge belasting. Daarom worden ze vaak toegepast in commerciële en industriële gebouwen (utiliteitsbouw). Maar ook voor woningbouw kan het een uitermate geschikte toepassing zijn. Een anhydriet dekvloer is een goede basis voor vele soorten afwerkvloeren. Ook is het mogelijk om de anhydriet vloer te schuren en daarna te verven of te lakken.

Voordelen van anhydriet

Voordelen van anhydriet

Hoge belastbaarheid

Hoge buig- en treksterkte. Daardoor is er weinig risico op scheurvorming.

Dunne laagdikte

Er is relatief weinig laagdikte nodig voor het realiseren van voldoende sterkte.

Krimpvrij

Zeer geringe krimp en daarom bijzonder geschikt voor grote oppervlakten.

Geschikt voor vloerverwarming

Een anhydrietvloer heeft een hoge dichtheid en daardoor een betere warmtegeleiding dan andere dekvloeren. Daarnaast komt de vloeibare mortel makkelijk onder en tussen alle leidingen wat zorgt voor een goede aansluiting op het verwarmingssysteem.

Duurzaam

Nadelen van anhydriet

Nadelen van anhydriet

Niet geschikt voor natte ruimtes

In ruimtes die erg vochtig worden – zoals bijvoorbeeld badkamers – adviseren wij zandcement dekvloeren.

Gewicht

Anhydriet dekvloeren hebben een hoge dichtheid. Daardoor kunnen ze bij een grote laagdikte zwaar zijn.

Afschot

Vloeivloeren zijn zelf nivellerend waardoor er lastig afschot kan worden gerealiseerd.

Niet geschikt voor buiten

Anhydriet vloeren zijn alleen geschikt voor binnenruimten. Zandcement dekvloeren kunnen wel buiten worden toegepast.

Niet direct geschikt voor alle afwerkvloeren

Het kan nodig zijn om de vloer eerst te schuren, behandelen en/of te egaliseren voordat de beoogde afwerkvloer – zoals bijvoorbeeld tapijt – kan worden aangebracht.

Direct offerte aanvragen

Wilt u zo snel mogelijk een prijsopgave voor uw project. Vul dan ons handige offerteformulier in en dan komen wij zo snel mogelijk terug met een prijs!

Veelgestelde vragen over anhydriet vloeren

In onderstaand overzicht vindt u aanvullende informatie over anhydriet vloeren. 

De droogtijd van een anhydriet vloer is vooral afhankelijk van de laagdikte. Onder gunstige omstandigheden betreft de droogtijd ongeveer 2 weken per centimeter. Indien u een dikke dekvloer nodig heeft kunt u wat betreft de droogtijd in de meeste gevallen beter kiezen voor een zandcementdekvloer. Die heeft een gemiddelde droogtijd van 1 week per centimeter. Indien u uw vloer sneller in gebruik wenst te nemen, kunt u ook kiezen voor onze sneldrogende cementdekvloeren. Droogtijden van 2 tot 21 dagen zijn dan haalbaar!

Beide vloeren hebben hun unieke eigenschappen en dus voor- en nadelen. Welke type vloer voor u het beste is, hang af van uw wensen en de mogelijkheden binnen uw project. Over het algemeen kiest u voor een gietvloer wanneer er niet veel ruimte is voor een dikke dekvloer en u wel voldoende sterkte wilt realiseren. Bij vloerverwarming kan anhydriet een betere oplossing zijn in verband met een betere warmtegeleidende eigenschappen. Echter kunnen zandcementdekvloeren ook prima geschikt zijn voor vloerverwarming. Zeker wanneer ze worden voorzien van een specifiek toeslagmateriaal die de warmtegeleiding verbeterd. Met zandcement smeert u eenvoudig leidingwerk weg en realiseert u snel en goedkoop voldoende dekking. Een gietvloer is erg zwaar bij veel dikte. Wanneer er afschot nodig is, het een natte ruimte betreft of als de vloer in een buitenruimte komt, kiest u voor zandcement. Verder kan de beoogde afwerkvloer een bepalende factor zijn. Anhydriet vloeren zijn niet direct geschikt voor alle afwerkvloeren. Soms is er een speciale behandeling nodig. Bij zandcementvloeren is dat minder vaak het geval.

Anhydriet vloeren zijn een duurzame en eenvoudige oplossing om een strakke en sterke vloer te realiseren. Dit type vloer heeft een hoge buig- en treksterkte. Daardoor is er weinig risico op scheurvorming. Er is relatief weinig laagdikte nodig voor het realiseren van voldoende sterkte. Daarom wordt de vloer vaak toegepast bij projecten waar geen ruimte is voor een dikke dekvloer. 

Ook zijn ze niet krimpgevoelig en daarom bijzonder geschikt voor grote oppervlakten. Het zelf-nivellerend vermogen ontstaat er een vlakke en gladde vloer. Het betreft een zeer geschikte vloer voor vloerverwarming. Laat u door ons verder informeren of vraag hier uw vrijblijvende offerte aan.

De kosten van een anhydriet dekvloer zijn afhankelijk van verschillende variabelen die samenhangen met uw wensen en projectuitgangspunten. Hierbij kunt u denken aan de totale oppervlakte, de vloerdikte en de gewenste vlakheidsklasse. Wij bereken gratis de prijs van uw anhydriet vloer. Gebruik het offerteformulier op deze pagina om zo snel mogelijk een prijsopgave te ontvangen.

De benodigde dikte is afhankelijk van verschillende zaken. Zoals bijvoorbeeld de ondergrond, de gebruiksfunctie en de aanwezigheid van vloerverwarming. Wanneer u een geheel vrijblijvende offerte aanvraagt adviseren wij u meteen over de juiste uitgangspunten.

Anhydriet vloeren zijn zeer strak maar ook glad. Ze worden geschuurd (opgeruwd) ten behoeve van bepaalde afwerkvloeren zodat er voldoende hechting ontstaat. Bijvoorbeeld bij het verlijmen van tegels is dit noodzakelijk. Wilt u weten of uw vloer geschuurd moet worden? Wij informeren u graag.

Anhydriet heeft goede brandwerende eigenschappen.

Anhydriet, een droog poederachtig materiaal dat gemaakt wordt door calciumsulfaat te verhitten. Het betreft het bindmiddel in de anhydriet vloer: het gaat een reactie aan met het water in de mortel. Die reactie zorgt voor een verhardingsproces.

De anhydriet vloer wordt gemaakt met vloeibare mortel. Maar een gedroogd en uitgehard is het lastiger om een anhydriet vloer te onderscheiden van andere dekvloeren zoals zandcement smeervloeren. Over het algemeen is de oppervlaktestructuur van een anhydriet vloer gladder en fijner en de kleur is meestal iets lichter. Bij zandcement vloeren is de zandstructuur iets duidelijker zichtbaar.

Staat uw vraag er niet tussen?

Gebruik dan ons contactformulier om uw vraag te stellen. Met ons team specialisten kunnen we u zeker van dienst zijn. 

Contactformulier compact