Zandcement dekvloer

Wat is een zandcement dekvloer?

Een zandcement dekvloer – ook wel cementdekvloer genoemd – is een smeervloer die wordt vervaardigd uit een aardvochtige net niet vloeibaar zandcement. Dit type dekvloer is ideaal voor het eenvoudig wegwerken van leidingwerk, vloerverwarming en elektra. 

Doordat de samenstelling van de zandcement mortel uit eenvoudige grondstoffen bestaat, is het een relatief goedkope oplossing ten opzichte van andere dekvloeren. Meer weten over de zandcementdekvloer prijs? Laat u door ons informeren of vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.
Video afspelen

Kwaliteit zandcement dekvloer

Aan de zandcement mortel kunnen toeslagmaterialen worden toegevoegd om de vloereigenschappen van de zandcement dekvloer aan te passen aan bijzondere situaties of specifieke wensen en eisen. Ook is het mogelijk om speciale afwerklagen te realiseren. 

Vooral de gebruiksfunctie en de ondergrond zijn bepalend voor de kwaliteitsuitgangspunten. Maar ook bijvoorbeeld de aanwezigheid van vloerverwarming is bepalend. Bij het vaststellen van de benodigde vloerkwaliteit wordt gelet op zaken zoals druk-, buig en treksterkte, slijtvastheid, vlakheid, hechting, en ruwheid. 

Voordelen van zandcement

Voordelen van zandcement

Hoge belastbaarheid

Hoge buig- en treksterkte. Daardoor is er weinig risico op scheurvorming.

Beïnvloedbare droogtijd

Met speciale 'versnellers' kan de droogtijd aanzienlijk worden verkort (variërend van 2 tot 21 dagen).

Functiegerichte kwaliteit

De kwaliteit van de vloer is zeer eenvoudig te beïnvloeden met verschillende toeslagmaterialen waardoor het voor bijna elke toepassing geschikt kan zijn.

Ook geschikt voor buiten

Anders dan anhydriet vloeren kan zandcement ook buiten gebruikt worden.

Geschikt voor afschot

Anders dan vloeivloeren is zandcement uitermate geschikt voor he realiseren van afschot.

Geschikt voor vochtige ruimtes

Wordt veel gebruikt in bijvoorbeeld badkamers.

Nadelen van zandcement

Nadelen van zandcement

Dikker

Om een goede kwaliteit te waarborgen is er meer dikte nodig dan bij een anhydriet vloer.

Droogtijd

De standaard droogtijd is langer dan van gietvloeren. Maar wij kunnen u ook sneldrogende zandcementvloeren aanbieden

Krimpt sneller dan een anhydriet vloer

Er zijn meer maatregelen nodig om krimp tegen te gaan. Bijvoorbeeld het toevoegen van vezels, het aanbrengen van krimpnetten of verwerken van een adaptief.

Sterkte

Zonder speciale toeslagmaterialen zijn zandcement vloeren minder sterk dan vloeivloeren.

Minder warmtegeleiding

Gietvloeren hebben een betere warmtegeleiding. Maar de warmtegeleiding van een zandcement dekvloer kan eenvoudig worden verbeterd met daarvoor bedoelde toeslagmaterialen.

Direct offerte aanvragen

Wilt u zo snel mogelijk een prijsopgave voor uw project. Vul dan ons handige offerteformulier in en dan komen wij zo snel mogelijk terug met een prijs!

Sneldrogende dekvloer

Een standaard cementdekvloer met een vloerdikte van 7cm heeft al gauw een droogtijd van 7 weken. Wilt u uw dekvloer eerder in gebruik nemen en/of het bouwproces zo snel mogelijk hervatten? Dan kunt u bij ons terecht voor een sneldrogende zandcementdekvloer. Wij realiseren een sneldrogend cement door aan de zandcementmortel speciale hulpstoffen toe te passen (Chemsta versnellers). Afhankelijk van de vloerdikte kunnen wij de droogtijd versnellen tot droogtijden van 2 tot 21 dagen.

De droogtijdversnelling doet niets af aan de uiteindelijke kwaliteit van de dekvloer. Sterker nog, met behulp van de versnellers is er minder water nodig. Door de waterreductie ontstaat er een water-cementfactor die gunstiger is voor het voorkomen van scheurvorming. Om de kans op scheurvorming nog kleiner te maken, kunnen er ook nog ‘Fiber vezels’ worden toegevoegd aan de cementmortel. Onze sneldrogende zandcement dekvloeren zijn een perfecte basis voor een goede en mooie vloerafwerking die snel gereed is. Andere voordelen van onze sneldrogende zandcementvloer:

  • Verbeterde afwerkmogelijkheden
  • Hogere verdichting
  • Hogere druksterktes
  • Verbeterde warmtegeleiding van vloerverwarming
  • Chloride en oplosmiddel vrij
  • Opstookprotocol kan al na 2 dagen starten

Is een sneldrogende dekvloer iets voor u? Vraag hier dan geheel vrijblijvend een offerte aan.

 

Droogtijd cementdekvloer

Er zijn verschillende invloeden die de droogtijd van uw zandcementdekvloer beïnvloeden. Vooral de dikte van uw dekvloer is bepalend. Een standaard zand-cementdekvloer heeft ongeveer een droogtijd van 1 cm per week. Als dat voor u niet snel genoeg is, kunt u voor onze sneldrogende dekvloeren kiezen.

lichtgewicht-dekvloer-3

Cementdekvloer kosten

De kosten van een zandcementdekvloer zijn afhankelijk van verschillende variabelen die samenhangen met uw wensen en projectuitgangspunten. Hierbij kunt u denken aan de totale oppervlakte, de vloerdikte, de cementwaarde, de beoogde droogsnelheid, de gewenste vlakheidsklasse en de benodigde toeslagmaterialen. Wij berekenen gratis en de prijs van uw zandcement dekvloer. Vraag hier uw vrijblijvende offerte aan.

Cementdekvloer vloerverwarming

Bij ons kunt u kiezen voor verschillende type dekvloeren waarmee wij uw vloerverarming goed en mooi wegwerken. Een zandcementdekvloer is een goede oplossing wanneer de juiste uitgangspunten gehanteerd worden om scheurvorming te voorkomen. Het is onder andere van belang dat er voldoende dekking (2,5cm) is. Daarnaast kan het toevoegen van ‘Fiber vezels’ of wapeningsnetten noodzakelijk zijn. Ook het type ondergrond is bepalend voor de mogelijkheden. Wij adviseren u graag! 

Valt uw keuze op een zandcementdekvloer? Haal dan het maximale uit de vloerverwarming met Chemsta accelerator. Door toepassing van deze hulpstof in onze zandcement-mortel verhogen wij de warmtegeleiding in de dekvloer. Warmere voeten en minder stookkosten dus! Vraag bij ons een geheel vrijblijvende offerte aan, dan informeren wij u over de beste toepassing voor uw situatie.

Veelgestelde vragen over zandcement vloeren

In onderstaand overzicht vindt u aanvullende informatie over zandcement vloeren. 

De vierkante-meterprijs is sterk afhankelijk van uw projectuitgangspunten. Denk aan zaken zoals de totale hoeveelheid vierkant meters, de vloerdikte, de water-cementfactor en de benodigde toeslagmaterialen. Vraag een geheel vrijblijvend offerte aan voor uw project.

De vierkante-meterprijs is afhankelijk van het type dekvloer dat u kiest. Daarvoor moet eerst bepaald worden welk type het best past bij uw situatie. Vraag een geheel vrijblijvend offerte dan doen wij u het meest passende aanbod.

De benodigde dikte is afhankelijk van verschillende zaken. Zoals bijvoorbeeld de ondergrond, de gebruiksfunctie en de aanwezigheid van vloerverwarming. Wanneer u een geheel vrijblijvende offerte aanvraagt adviseren wij u meteen over de juiste uitgangspunten.

De hoeveelheid grondstoffen is zeer variabel. De zogenaamde water-cementfactor wordt bepaald door verschillende uitgangspunten. In onze prijsaanbieding houden wij rekening met alle variabelen.

Er zijn verschillende invloeden die de droogtijd van uw zandcementdekvloer beïnvloeden. Vooral de laagdikte van uw dekvloer is bepalend. Een standaard zand-cementdekvloer heeft ongeveer een droogtijd van 1 cm per week. Als dat voor u niet snel genoeg is, kunt u voor onze sneldrogende dekvloeren kiezen (droogtijd variërend van 2 tot 21 dagen). Weten wat voor u mogelijk is? Vraag dan hier een vrijblijvende offerte aan.

Het verschil tussen beton en een zandcement kan op verschillende manieren worden herkend:

  • Kleur: de kleur van beton is meestal een grijzer.
  • Uiterlijk: beton heeft vaak een ruwe, onregelmatige oppervlaktestructuur, terwijl zandcement meestal een vlakker en gladder oppervlakte heeft.
  • Samenstelling: beton is gemaakt van cement, water, zand en kiezelsteentjes, terwijl zandcement gemaakt is van cement, zand en water. In een zandcementvloer zie je dus nooit kiezelsteentjes in de oppervlakte.
  • Hardheid: beton is doorgaans harder dan zandcement.
  • Dichtheid: beton is doorgaans dichter en zwaarder dan zandcement. Bij een zandcement vloer zie je vaak nog een lichte zandstructuur.

Wanneer een zandcementvloer is uitgehard, is die beter bestand tegen water en vocht dan een gietvloer. Daarom wordt zandcement toegepast in natte ruimten zoals badkamers. Heeft u een dekvloer nodig in uw badkamer of andere “natte ruimte”? Vraag dan hier een vrijblijvende offerte aan.

Er zijn verschillende soorten cement die geschikt zijn voor het maken van een zandcementdekvloer, afhankelijk van de specifieke eisen van uw project. Portlandcement wordt het meest gebruikt. Dat wordt gemaakt door het mengen van kalksteen, klei en ijzeroxide. Dit type cement heeft een hoge sterkte en duurzaamheid, wat het geschikt maakt voor de belasting van een dekvloer. Naast de cementkeuzes is het type zand van invloed op de eindkwaliteit. Het is het beste om fijn, hard zand te gebruiken dat vrij is van organische contaminanten en andere onzuiverheden. Dit zorgt voor een steviger en duurzamer dekvloer. Opzoek naar zo’n kwalitatief hoogwaardige vloer? Vraag dan hier een vrijblijvende offerte aan.

U kiest voor een zandcementvloer wanneer u zoekt naar een betaalbare oplossing om op de constructievloer een goede ondergrond te realiseren voor een eindvloer zoals bijvoorbeeld tegels, laminaat of PVC. Gaat het om een badkamervloer? Dan kiest u sowieso voor een zandcement vloer omdat die beter bestand is tegen vocht dan gietvloeren. Ook als u afschot nodig heeft – zoals op een plat dak of in een douchehoekje – is zandcement de juist oplossing. Gaat het om een toepassing buiten? Ook dan kiest u voor zandcement. Wilt u weten of zandcement voor u de beste oplossing is? Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan, dan ontvangt u van ons de beste oplossing.

Beide vloeren hebben hun unieke eigenschappen en dus voor- en nadelen. Welke type vloer voor u het beste is, hang af van uw wensen en de mogelijkheden binnen uw project. Over het algemeen kiest u voor een gietvloer wanneer er niet veel ruimte is voor een dikke dekvloer en u wel voldoende sterkte wilt realiseren. Bij vloerverwarming kan anhydriet een betere oplossing zijn in verband met een betere warmtegeleidende eigenschappen. Echter kunnen zandcementdekvloeren ook prima geschikt zijn voor vloerverwarming. Zeker wanneer ze worden voorzien van een specifiek toeslagmateriaal die de warmtegeleiding verbeterd. Met zandcement smeert u eenvoudig leidingwerk weg en realiseert u snel en goedkoop voldoende dekking. Een gietvloer is erg zwaar bij veel dikte. Wanneer er afschot nodig is, het een natte ruimte betreft of als de vloer in een buitenruimte komt, kiest u voor zandcement. Verder kan de beoogde afwerkvloer een bepalende factor zijn. Anhydriet vloeren zijn niet direct geschikt voor alle afwerkvloeren. Soms is er een speciale behandeling nodig. Bij zandcementvloeren is dat meestal niet het geval. Wilt u weten wat voort u de beste oplossing is? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte aan.

Er zijn verschillende opties voor het aanbrengen van een dekvloer in combinatie met isolatiemateriaal. Waar u voor kiest is afhankelijk van uw wensen en de mogelijkheden binnen uw project. Vooral de vloerdikte is bepalend.

Er kan worden gekozen voor isolatieplaten. Deze worden aangebracht voordat het leidingwerk wordt geïnstalleerd. Vervolgens worden de leidingen uitgevuld en afgedekt met de gekozen dekvloer. Platen hebben de hoogste isolatiewaarden. Hiermee wordt het meeste warmteverlies richting de bodem, kruipruimte of onderliggende constructies tegengegaan. Het nadeel van deze methode is dat er al snel een behoorlijke vloerdikte ontstaat en er een risico ontstaat op holle ruimten in de vloer. Verder is het van belang dat er wordt gekozen voor drukvaste isolatieplaten. Veel gebruikte plaatmaterialen zijn EPS, XPS, PUR, PIR, en Resol.

Een andere optie is om isolerende folies toe te passen. Ook deze hebben een goede isolatiewaarden maar de totale vloerdikte is minder dan bij isolatieplaten. Deze worden dan ook het meest toegepast.

Een derde mogelijkheid is het toepassen van isolerende mortel. Aan de mortel worden dan EPS-korrels toegevoegd die de isolatiewaarde van de dekvloer verhogen zonder dat er veel extra dikte nodig is. Bij vloerverwarming heeft het echter een verminderende werking op de warmtegeleiding in uw dekvloer. U kunt dan beter kiezen voor een isolatieplaat of folie. Bij vloerverwarming wordt het meest gekozen voor zogenaamde Tackerplaten.

Opzoek naar een passende isolatiemaatregel voor uw nieuwe dekvloer? Vraag hier uw vrijblijvende offerte aan en ontvang een passend advies.

Uw zandcementvloer is meestal al beloopbaar na 24 uur. Zeker wanneer deze is afgedekt met stucloop. Maar de vloer is dan nog niet droog en klaar voor volledige ingebruikname. Meestal is de eindsterkte bereikt na 28 dagen. Daarvoor moet de vloer helemaal uitgehard zijn. Vooral de dikte van uw vloer is bepalend. Een standaard zandcement dekvloer heeft een droogtijd van ongeveer 1 cm per week. Wilt u uw vloer veel sneller in gebruik nemen? Dan is het mogelijk om een droogtijdversneller toe te voegen. Droogtijden van 2 tot 21 dagen zijn dan mogelijk. Opzoek naar een sneldrogende dekvloer? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte aan.

Middels toepassing van folies kunnen zwevende dekvloeren worden gerealiseerd; vloeren die niet die niet direct op de ondergrond is bevestigd. Welke type folie er wordt geplaatst onder een zandcementdekvloer is afhankelijk van het doel ervan. Er kan worden gekozen voor een dampremmende folie, een thermisch isolerende folie en/of akoestisch isolerende folie.

De dampremmende folie wordt gebruikt om te voorkomen dat er vochttransport plaatsvindt tussen de ondergrond en de zandcementdekvloer. Met een thermisch isolerende folie wordt het warmteverlies naar de ondergrond tegengegaan. En de akoestische folie heef een geluidwerende functie om geluidshinder te beperken.

Welke dekvloer het best past bij vloerverwarming is afhankelijk van de mogelijkheden. Zowel een anhydrietvloer als een zandcement dekvloer zijn geschikt. Wat voor u de beste keuze is hang vooral af van de mogelijkheden binnen project. En de kwaliteit wordt bepaald door de juiste toepassing.

Een anhydrietvloer heeft over het algemeen een betere warmtegeleiding en de vloeibare mortel komt goed tussen alle leidingen wat zorgt voor een goede aansluiting op het verwarmingssysteem. Daarnaast is het minder krimpgevoelig wat bij temperatuurverandering belangrijk kan zijn. Een zandcementvloer is over het algemeen goedkopere en ook prima geschikt. De kwaliteit kan geoptimaliseerd worden voor toepassing van vloerverwarming. Zo kan de warmtegeleding verhoogd worden door het toepassen van een specifiek toeslagmateriaal die de dichtheid verbeterd. Ook het vlinderen van de vloer verhoogt de dichtheid. Krimp en scheurvorming kan eenvoudig worden voorkomen door het toepassen van vezels en/of krimpnetten. Eén van de voordelen van zandcement is dat u makkelijk voldoende dekking realiseert. Laat u adviseren over de beste toepassing door een geheel vrijblijvende offerte aan te vragen.

Zandcement is geschikt voor vloerverwarming. Het is een goede oplossing wanneer de juiste uitgangspunten worden gehanteerd. Om krimp en scheurvorming te voorkomen kan het nodig zijn ‘fiber vezels’ of wapeningsnetten toe te passen. U kunt het verwarmingsrendement van u vloer optimaliseren met Chemsta accelerator. Door toepassing van deze hulpstof verhoogt u warmtegeleiding van uw dekvloer. Wilt u de dekvloer combineren met vloerverwarming? Vraag dan nu een vrijblijvende offerte aan.

De droogtijd van een cementdekvloer met versneller is afhankelijk van de vloerdikte en het type versneller dat u kiest. Bij ons kunt u kiezen tussen drie typen versnellers:

  • Chemsta Basic: droogtijd circa 10 dagen
  • Chemsta Acelarator: droogtijd variërend van 7, 14 of 21 dagen)
  • Chemsta Speed: droogtijd circa 2 – 5 dagen

Voordelen van onze sneldrogende vloeren zijn onder andere:

  • Verbeterd afwerkmogelijkheden
  • Verkleinde kans op scheurvorming
  • Zorgt voor beter verdichting
  • Hogere druksterktes
  • Verbeterd warmtegeleiding van vloerverwarming
  • Chloride en oplosmiddel vrij
  • Opstookprotocol kan al na 2 dagen starten

Geïnteresseerd in een sneldrogende dekvloer? Vraag hier uw vrijblijvende offerte aan.

Staat uw vraag er niet tussen?

Gebruik dan ons contactformulier om uw vraag te stellen. Met ons team specialisten kunnen we u zeker van dienst zijn. 

Contactformulier compact